Tips till en god nattsömn

Är du orolig för att du sover för lite? Att ha Crohns sjukdom eller ulcerös kolit ska inte behöva hindra dig från att sova gott om nätterna (särskilt inte om symtomen är under kontroll). Det är ingen nyhet att man blir trött och omtöcknad på morgnarna av att sova dåligt men visste du att det även kan påverka immunsystemet och ditt allmäntillstånd?


Ibland råder det inga tvivel om varför man fått för lite sömn, det kan vara en granne som väsnas, symtom som är besvärliga eller att man helt enkelt inte kan ”stänga av”. Men om du inte vet vad det beror på är det viktigt att prata med din läkare.


Några saker som du och din läkare kan prata om:

”Sömnhygien”

Sömnhygien är ett begrepp för rutiner och vanor som kan ge en bättre nattsömn. Har du sömnproblem utan att veta varför? Då är det bra att diskutera med din läkare hur du kan sova bättre.

För sömndagbok

Det är inte alltid lätt att komma ihåg hur man har mått från dag till dag, vilka symtom man har haft och hur sömnen har varit. För att underlätta kan därför en sömndagbok vara till god hjälp. I dagboken kan du föra in din sömnhistorik med ett schema för bland annat vilken tid du gick och lade dig, hur lång tid det tog att somna (om du kommer ihåg), hur många gånger du vaknade under natten och hur länge du då låg vaken.

Läs mer

I appen Leva med IBD kan du läsa en artikel om hur du får en god nattsömn och ta del av en fullständig checklista som hjälper dig att sova gott.