Vilken mat bör jag undvika under ett IBD-skov?

IBD orsakas inte av mat, men däremot kan maten du äter förvärra dina symtom. Under ett skov är din tarm känsligare och du behöver då vanligtvis vara försiktigare med vissa livsmedel.

Det varierar från person till person

Vilken mat man bör undvika varierar från person till person. Därför varierar också de råd och rekommendationer som ges för olika kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar. Den allmänna rekommendationen är dock att vissa livsmedel bör undvikas under perioder av aktiv sjukdom.


Du kan få mer specifika kostråd av en dietist, men här följer några allmänna rekommendationer om mat som du bör undvika:
Minska intaget av ”olösliga” fibrer

Vissa typer av så kallade lösliga fibrer som exempelvis havre, anses allmänt vara bra för personer med IBD, medan ”olösliga” fibrer kan förvärra symtom. ”Olösliga” fibrer, som finns i exempelvis fullkornsprodukter, rekommenderas därför inte när du har ett skov.

Fortsätt att äta hälsosamt

Under perioder av skov kan det vara svårt att äta som vanligt. Men det är ändå viktigt att du försöker få den näring du behöver genom att äta hälsosamt, särskilt när din sjukdom är aktiv. Du kan exempelvis äta mindre portioner, men oftare, och ta närings- och vitamintillskott eller drick näringsdrycker, så att du får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler.

Undvik mat som kan förvärra dina symtom

Det kan vara svårt att undvika livsmedel som förvärrar symtomen när man inte är helt säker på vilka livsmedel det handlar om, speciellt med tanke på att det kan variera från person till person. Förutom ”olösliga” fibrer finns det andra livsmedel du kan vara uppmärksam på under ett skov, exempelvis:

  • Feta livsmedel
  • Feta kött- och charkprodukter
  • Smör, olja och grädde
  • Baljväxter
  • Frukt med skal och kärnor

Se hela listan på livsmedel som kan förvärra dina symtom i appen Leva med IBD

Mat som är snäll mot magen

Eftersom man inte vet exakt vilka livsmedel som kan ha en positiv effekt på sjukdomar som ulcerös kolit eller Crohns sjukdom, ges sällan specifika råd. Men det finns livsmedel som anses vara snällare för matsmältningen, exempelvis:

  • Vältillredda grönsaker
  • Kokt fisk och kyckling
  • Soppor
  • Frukt- och bärjuicer utan fruktkött

Se hela listan på mat som kan vara snäll mot magen – ladda ner appen Leva med IBD och läs mer.

Din dietist eller läkare kan hjälpa dig

Rådfråga alltid din dietist eller din läkare innan du ändrar kosten. Hos dem kan du få hjälp att hitta livsmedel som du bör undvika under ett skov och hur du kan få i dig nödvändiga näringsämnen.