Vilka livsmedel kan ge IBD-symtom?

Känner du att viss mat ger dig symtom? Då är du inte ensam. Många med IBD upplever att vissa livsmedel eller drycker irriterar matsmältningssystemet och förvärrar symtomen.

Kostens roll för IBD

Under senare år har vi sett ett ökat intresse för att studera kostens roll som en av orsakerna till IBD och som en möjlig behandling. Den globala ökningen av IBD antyder också att både vår omgivning och det västerländska sättet att äta kan vara en möjlig faktor som bidrar till en ökad risk att utveckla IBD.

Prova dig fram

Det saknas fortfarande tillräckligt med studier för att kunna ge specifika kostråd till alla som har IBD. Vissa livsmedel verkar ge symtom hos en del, medan andra klarar det bättre.
Det gäller därför att prova sig fram för att hitta just den mat som passar för dig.

Ta hjälp av kostdagboken

Ett bra sätt att ta reda på vilken mat du bör undvika är att föra dagbok. Skriv ned vad du äter vid varje måltid, hur du mådde timmarna efter och ifall du märker någon skillnad i hur du mår.

Det är viktigt att du för dagboken under ett antal veckor, eftersom effekten av vissa livsmedel kanske inte märks förrän det har gått en tid. Dessutom kan effekten påverkas av mängden du äter och hur du kombinerar kosten. Med hjälp av dina noteringar kan sedan du och din dietist eller läkare bestämma hur kosten ska justeras.

Exempel på mat och livsmedel som eventuellt kan ge IBD-symtom:

  • Feta livsmedel
  • Feta kött- och charkprodukter
  • Smör, olja och grädde
  • Baljväxter
  • Frukt med skal och kärnor
  • Råa grönsaker

Se hela listan i appen Leva med IBD. I appen får du även exempel på en kostdagbok och kan läsa artiklar om bland annat vilken mat som kan ge IBD-symtom, balanserad kost och särskilda dieter för dig med IBD

Kom ihåg

Vi är alla olika – det som ger symtom hos en person behöver inte ge symtom hos någon annan. Om du misstänker att du reagerar på något i din kost, ta kontakt med en dietist eller din läkare och börja föra kostdagbok. Tillsammans kan ni hitta en skräddarsydd kostplan för just dig.