Kost, näring och vikt vid IBD

Du som har ulcerös kolit (UC) eller Crohns sjukdom (CD) bör följa samma kost- och hälsoråd som folk i allmänhet. Med andra ord – ät klokt och näringsrikt, se till att få i dig alla vitaminer och mineraler du behöver och håll en lagom vikt. En hälsosam och näringsrik kost kan hjälpa dig att undvika komplikationer som sjukdomen kan medföra.

Hur får jag ett bra näringsintag och förhindrar att min hälsa blir sämre?

Viktiga saker att tänka på:

Få i dig tillräckligt med mat

Personer med IBD löper en större risk att bli undernärda. Vanliga symtom på IBD – till exempel magont, diarré och illamående – kan göra att du inte är sugen på mat, vilket leder till minskat näringsintag. Dessutom kan själva sjukdomen minska din kropps förmåga att tillgodogöra sig vissa näringsämnen i kosten, som protein, fett, kolhydrater och vatten. Det kan leda till brist på viktiga vitaminer och mineraler som vitamin B12, vitamin D, järn och kalcium.

Ät lagom

Även personer med UC och CD kan bli överviktiga, vilket kan leda till särskilda problem.
Övervikt kan t ex påverka hur din kropp svarar på läkemedel och ökar riskerna i samband med en operation.

Hjälp och stöd

Att ha IBD ska inte behöva hindra dig från att äta hälsosamt och välbalanserat eller att få i dig all näring din kropp behöver. Prata med din dietist om du har frågor eller behöver hjälp med din kost. Du kan även kontakta en stödgrupp och få hjälp med vikten.

Läs mer om kost och näring

I appen Leva med IBD kan du läsa aktuella artiklar om välbalanserad kost, hälsa och exempel på vad du ska äta för att hålla en lagom vikt.