Hjälper särskilda dieter vid IBD?

Under åren har det kommit många IBD-dieter. Men ännu finns det ingen diet som, ur ett vetenskapligt perspektiv, har setts kunna hjälpa vid sjukdomsbehandlingen.

Vilka IBD-dieter finns det?

Kostbehandlingen FODMAP

FODMAP är en kostbehandling där man utesluter vissa kolhydrater. FODMAP används i första hand vid IBS (irritabelt tarmsyndrom), men även vid IBD. Kostbehandlingen ska alltid göras i samråd med en dietist.

Särskild kolhydratsdiet – Specific carbohydrate diet (SCD)

En betydligt striktare variant av FODMAP, där även alla spannmål och stärkelserika livsmedel som till exempel potatis och ris tas bort.

Antiinflammatorisk kost

Kosten går bland annat ut på att begränsa vissa kolhydrater och stärkelserika födoämnen som anses stimulera tillväxten av inflammatoriska bakterier i matsmältningssystemet.

Paleokost

Paleokost eller ”stenåldersdieten” bygger på uppfattningen att våra kroppar inte är anpassade till en modern kosthållning. Här betonas intaget av magert kött, fisk och skaldjur som inte är processade och växtbaserade livsmedel som inte är spannmål, alltså den sorts mat som vi människor åt i förhistorisk tid.

Omega‑3-rik kost

Många med IBD är känsliga för fett, så det gäller att välja att äta rätt sorts fett. Omega‑3-fettsyror anses minska inflammation i tarmen. Ämnet finns bland annat i fet fisk som lax och makrill, linfrö- och rapsolja och valnötter.

Din dietist eller läkare kan hjälpa dig

Rådgör alltid med din dietist eller läkare om du funderar på att ändra dina kostvanor.

Läs mer om IBD-dieter i appen Leva med IBD.