Så klarar du jobbet med IBD

Är du mitt i karriären, på väg tillbaka i arbete efter en tids frånvaro eller håller du precis på att inleda karriären? Att jobba när man har en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom som Crohns sjukdom eller ulcerös kolit kan periodvis vara ganska utmanande.
 

Kanske oroar du dig över symtomen eller att din arbetsgivare ska tycka att du inte gör tillräckligt på jobbet.Men stress och arbetsrelaterade bekymmer är en del av livet. Därför är det viktigt att du känner dig så bekväm som möjligt med ditt arbete och arbetsmiljön, så att du får bukt med din eventuella oro.


Några tips för att komma igång:

  • Det är generellt en bra idé att berätta för din arbetsgivare eller chef om ditt tillstånd och hur de kan underlätta för dig.
  • Ta reda på vilka allmänna anställningsrättigheter du har. Mer om det hittar du bland annat på forsakringskassan.se
  • Om du är anställd är det bra att känna till vad som gäller enligt ditt anställningsavtal och företagets policy för till exempel frånvaro av medicinska skäl, sjukfrånvaro, sjukpenning och arbetsrelaterade förmåner. Du kan även höra med ditt fackförbund vad som gäller.
  • Du har rätt att be din arbetsgivare om rimliga anpassningar, så att du kan utföra dina uppgifter ordentligt.
  • Tänk på din hälsa och försök att inte bli för stressad av din jobbsituation.
  • Om du precis är på väg ut på arbetsmarknaden eller vill byta karriär bör du tänka på vilken typ av arbete som skulle passa både din hälsosituation, dina kunskaper och dina personliga mål. Men låt inte din sjukdom hindra dig från att försöka få drömjobbet och göra karriär.
Läs mer i appen Leva med IBD

Ladda ner appen Leva med IBD och läs artiklar om bland annat arbetsfrånvaro samt fördelar och nackdelar med att berätta om sin sjukdom för arbetsgivaren. Dessutom får du flera råd och tips som kan underlätta i ditt arbete.