Hur påverkar IBD ditt sexliv?

Har du ett förhållande så vet du att symtomen från Crohns sjukdom eller ulcerös kolit ibland kan ge negativa känslor som påverkar hur du känner kring sex och närhet med bristande lust som följd. Men tänk på att alla relationer vinner på att man berättar för varandra om fysiska och känslomässiga behov. Om ditt tillstånd påverkar er fysiska relation är det viktigt att du pratar om det med din partner.


Några råd som kan underlätta för dig och din partner:

  • Det är relativt vanligt att känna oro eller osäkerhet när det handlar om sex. Men det finns många sätt att visa varandra kärlek. Prata gärna igenom om vad som får dig att må bra och hur din partner känner. Varför inte återuppleva den första tiden i förhållandet, med kyssar, kelande och överraskningar?
  • Om du får ont, känner dig orolig eller har en negativ uppfattning om din kropp, är det viktigt att du pratar med din läkare eller sjuksköterska.
  • Ibland är du kanske inte ”på humör” för sex och intimitet. Tala om för din partner vad som eventuellt oroar dig och förklara att du inte avvisar hen. Om du upplever att du tappar lusten under en längre period är det bra att prata med din läkare, eftersom det kan finnas orsaker som inte nödvändigtvis är kopplade till din sjukdom.
  • Om du känner dig besvärad och osäker kan du använda specialutformade underkläder som täcker ärr och stomipåse.
  • Lusten infinner sig lättare om du är avslappnad och mår bra. Så sätt på musik, tänd några ljus och ta fram massageoljan – eller vad som ger rätt stämning för dig och din partner.

Vågar jag som har IBD dejta?

Att gå på dejt kan vara kul, men ibland även lite läskigt. Lägger man dessutom IBD till ekvationen kan problemet kännas ännu mer svårlöst. Men låt inte det avskräcka dig från att ge dig ut i dejtingvärlden.

Se flera råd om sex och relationer i appen

I appen Leva med IBD får du flera råd om hur du och din partner kan fortsätta att ha en avslappnad och nära relation. Där finns även IBD-anpassade dejtingtips för dig som letar efter kärleken.